Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2014.06.13. 11:09 Megyko

RTL ADÓ = szoborügy? - avagy az etetés

Kérdések

Tegyük fel szigorúan elméletileg - egyébként biztos vagyok benne, hogy az interneten rengetegen-rengetegen leírták már ezt, szóval nem egyedül én vagyok itt sültbolond - hogy a Fidesz valójában egy szűk, maximum 2-300 fős konzulátus-szerű valamiből, meg egy annak az idegi centrumában lévő abszolút vezető, prémium magból áll. Ezen emberek kiváló helyzetértékeléseket készítenek, és mindent megtesznek azért, hogy képesek legyenek a közbeszédet, mint politikai terepet uralni. Ideológiájuk lényege a konzul cézárkák vagyonosodása/hobbijainak megvalósítása (felcsút), illetve a Szavazatokkal győzelem.

Létezhet-e az, hogy egy párt gondosan megkoreografálva, mintegy olyan piruettet jár a magyar demokráciára tojva, melyben mindent a maga kezében összpontosít? Agyrém-e ez, vagy valóság?

Mert ha valóság, akkor: összeül a stáb, ahogy összeült az EP-választás után is, és az egyeztetést követően nemrég volt a bepróbálkozás időszaka. Az államtitkároké. Kiállnak, és elkezdenek oltári blőd, korábban senki által még nem hallott, elképesztő dolgokat beszélni. Hogy Budapesten meg kell védeni a demokráciát, és, hogy sorry, de ezt csak egy abszolút elvtelen, és minden korábbinál torzabb rendszerrel lehet. A témára nemhiába ráharapott mindenki. Szavazat kilóra, Budapest az EP-választásért büntiben.

Közben az államtitkárok – Lázár, Rogán, L. Simon László, Bárkiné Bárki – szájába adva jönnek az újabb, és újabb ötletek: vidékre mennek a minisztériumok, és jön a reklámadó. De miről is van szó?

A társadalom végtelen megosztásáról, és egymás ellen hangolásáról? Neem, hát arról nem lehet. Az lehetetlen! Micsoda pipogya összeesküvés lenne ez így: a Fidesz gerjeszti az állandó feszültséget, melyben mint rendezett káoszban, ő elhalászgat. Divide et Impera, avagy Oszd meg és Uralkodj, ugye.

Államtitkár: Elvesszük a gazdag, buta tévésektől a profitjukat. Nép! Akarjátok, hogy elvegyük a gazdag, buta tévésektől a profitjukat? – A nép meg persze, hogy akarja, úgyhogy a fidesz is csak széttárja a karját: - bocs tévések, látjátok, a nép akarja. Az ő érdeke.

Vagy a Budapest-Vidék ellentétre rámenni, melyet mint horgot korábban, még énis bekaptam. Hogy igenis, a vidék, az valami. Székesfehérvár+Kecskemét+Debrecen= kb 100.000 + kb 110.000 + kb 200.000 = kb. 410.000 személy. Gyerekkel családdal, kutyával, rokonnal. Kilóra megvan! Mert azt nehezen hinném el, hogy a városok, melyekbe odaígérték a minisztériumokat, ne szavaznának – akár a reményteli előnyök jegyében – nagyarányban a fideszes kollegákra.

A költözés egyébként elképzelhető, hogy csak rövid távú, októberig tartó etetés-műsor: racionálisan senki ne gondolja, hogy pl. a Honvédelmi Minisztériumot olyan nagyon könnyű lenne elköltöztetni. Az ugyanis a föld alatt is igen fontos szinteket foglal magába. Ezt mindenkinek saját kreativitására bíznám, hogy mit is jelent.

Veszít néhány szavazót a fidesz a fővárosban, de kit érdekel, mert ott vannak a vidékiek! Vagy a régi bázis, akik idáig szavaztak: a dohányboltosok, és rokonaik; továbbá az elvhűk, akik békemennek. Van még valaki? Vagy volt idáig?

Az RTL adóval pedig kettőt egy csapásra: gazdaságilag nehezíteni a körülményeket a csatorna körül, plusz a megosztó gondolat: „mert káros a tévé”. Igen, a tévé káros, ezzel szemben az RTL tavasszal a Négyen négy ellen vetélkedővel tulajdonképpen megalkotta a tökéletes polgári konzervatív televízió-műsort: a magyar társadalommal kapcsolatos statisztikákból építkező játék mi volt, ha nem azonosulás a nemzeti egység tudatában? Már bocsánat a lózungért, csak nehezen állok ellen.

És ott van az alap balliberálisozás, aminél undorítóbb fantomgyártást nehezen lehetne elképzelni. Vannak bizonyos, nem jó gondolkodásúak, akiket el lehet nevezni balliberálisnak, és belőlük lehet geget csinálni, bohócos plakátot, röhögni rajtuk, és tipikusan Rogánnak osztott Happy Clown szerepből nagyokat mondani nekik. (Ja mert szerep is van? A fidesz még az őket gyűlölőket is eteti?)

Meg van-e osztva ez a közélet? A fidesz lenne, aki a médiába bedobott óriási visszhangot keltő ötletbörzéjével: a bizonyosaknak megadott óriási nyereségekkel (jelenleg vidék) másoknak veszteségekkel (főváros-bünti és Lázár sztori) tovább építgetik a falakat Magyarország állampolgárai közé? Nem-e a média túltelítése, túlbeszéltetése, a politikai diskurzus erővonalainak szétszabdalása az eredendő cél? A gazdaság útján szerzett szavazatok, vagy a jogalkotással megnyert választások úgyis biztosítják a szavazóbázist. Nem kell társadalmi szinten megvitatni a dolgokat. Sőt a parlamentben a kormánypárti vezérszónokok saját vitáikra se mennek el. Végülis… minek?

Kérdések, barátaim, amelyekről érdemes volna beszélni – nem felülve a fidesz politikai diskurzus-szervező manővereinek, hanem megbontva azt, valahogy elhordani a téglákat a fidesz kommunikációjából. És ez nem spanyolviasz, szerintem havonta írnak róla valakik, néhányan, elszórva, vagy esetlegesen. De mozgalomszerűen, vagy szervezett formában a kérdés taglalásával még nem találkoztam. Ha van ilyen diskurzus, azért,ha nincs, akkor pedig azért legfőbb ideje, hogy nálam tanultabb, és tapasztaltabb emberek kezdjenek el ezzel foglalkozni.

a témában továbbá: EZ nagyon érdekes

Szólj hozzá!

Címkék: publicisztika


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr796299115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása