Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2014.02.27. 18:38 Megyko

Mutasd a vezetékneved, meg(nem)mondom ki vagy!

Itt elérhető egy cikk a New York Times blogjáról, de hogy némileg enyhítsem a szociológia-olvasás által okozható potenciális gyomorrontást, meg mert csak amcsikra hivatkozom, összefoglalom:

Egy új tanulmány szerint, világszerte, de especially in the USA, a hetvenes évek óta a társadalmi mobilitás nem változott. A gazdagok általában gazdagok, a szegények általában szegények maradtak. Ha van is változás, az nagyon lassú, egyes szociológusok szerint 10-15 generáció (300-450 év) szükséges ahhoz, hogy low-status-ból high status-ba kerüljünk.

A kutatók érdekes módon fogtak a vizsgálathoz. Elkezdték böngészni a népek vezetékneveit. For example Kínában ma többen élnek, mint amilyen lélekszámot én ebbe a blogba valaha le mernék írni, ellenben összesen kb. 4000 különböző-fajta vezetéknévvel szaladgálnak szép hazájukban, és ebből a rengeteg vezetéknévből összesen 100-félét visel a kínai társadalom 85%-a! 15% pedig a maradék 3900 vezetéknév valamelyikével bír. És ez általánosságban a világ bármely országára igaz.

Ezen ritkább, 15%-nyi vezetéknevekre vetették rá magukat a kutatók, és hogy a kínai példánál maradjunk: ott például azt találták, hogy van 13 különböző nagyon ritka kínai vezetéknév, melyeknek birtokosai már a 19. században is társadalmilag megbecsültebb, ún. high status-t töltöttek be.

A kutatásban ez a high status nagyjából olyan társadalmilag magas pozíciókban (elnökök, politikusok, akadémikusok, egyetemi professzorok, doktorok, híres intézmények diákjai) lévő embereket jelöl, akik gazdaságilag, financiálisan is jobban el vannak eresztve a low status képviselte plebs-nél.

Mint a kutatók megállapítják, a vallási, kulturális konvenciók nem köthetik meg a kezünket, hogyha high statusra törekszünk. Példának az ex-askenázi európából kivándorolt amerikai zsidóság USA keleti partján letelepedett részét hozzák fel példaként, akik még az őshazába vándorlás időszakában (18. századtól kb. 20. század elejéig) okleveleken feltüntetett hivatalviselők vezetékneveiből kiolvashatóan fontos pozíciókat töltöttek be, ma már közel sem olyan szignifikánsan élnek high statusban.

A kutatásból megtudhatjuk, hogy USA-ban a leggyakoribbak a Smith-ek, Johnson-ok, Williams-ek, Brown-ok és a Jones-ok, valamint, hogy a feketék leggyakrabban Washington vezetéknévvel mutatkoznak be új ismerőseiknek ott a tengerentúlon.

22clark-blog480-v2.gif

További érdekesség, hogy a svéd akadémikusok között többen viselnek ex-arisztokrata neveket (ha bárki lázban égne: ilyen vezetéknév a skandinávoknál pl. a Rosencrantz a Guildenstern, vagy a Riddarnhuset) mint átlagos, közhelyszámba-menő -son végződésűeket. 

Indiaiakról is szó van, de egyébként tőlük tarthatnak az amerikaiak, nemrég olvastam, hogy az egyetemi képzésben nagyon odateszik magukat, és sokkal több indiai fiatal diplomás van, mint amerikai. Emellett azonban a doktorálások tekintetében sem kell őket félteni, ezer doktorból a legtöbb azonos vezetéknevűt az Indiai-félszigeten találni, és Shetty, Agarwai, vagy Gupta nevet örököltek őseiktől.

Érdekes mód ez a végkövetkeztetés is. Az ősök, meg az örökségük.

Mert ha bárkiben remény ébredt volna, hogy beházasodik, vagy adoptáltatja magát híres, high-status beli szülőkkel, e tanulmány nyomán el kell keserítenem: a kutatók szerint nem lesz belőlünk társadalmi rakéta, mert szüleinktől genetikailag örökölt intelligenciánk az, amely meghatározza karrierünk alakulását.

Most a véleményem nem fog érni, mert eléggé IQ-náciság ellenes vagyok. Valójában nehezen tudom elfogadni egy teljesen elméleti szám értékmeghatározó jellegét. Persze, van benne valami, de azért én ezt az egész kutatást kevésbé angolszász szociológus módon mégiscsak kiegészíteném a kulturális hagyományok befogadásának képességével. Ha Istent és minden egyéb determinatív tényezőt kizárunk, elmondható, hogy posztmodern, egzisztencialista világba születve megkaptuk a lehetőséget, hogy olyan szellemi életet építsünk magunknak, amilyet szeretnénk. Olyan hagyományokból, információkból építkezhetünk, amilyenekből csak tudunk, és hozzáférünk.

Csak sajnos most már látjuk, kicsi az esély rá, hogy négyesével vegyük a társadalmi létra fokait. Az ősök ezer éve is ősök voltak, és még ma is azok.

Zárszóként mindenkit bátorítanék arra, hogy ne törekedjen a high status-beliségre. Részben mert attól még simán lehet egy utolsó törtető seggfej valaki, mert gazdag, vagy társadalmilag fontos pozíciót tölt be. Esetleg politikus.

Légyen erre példa kis hazánk. 

(kép forrása: Javier Jaén, und innen)

12 komment

Címkék: érdekesség


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr95835848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2014.02.28. 10:11:24

"Most a véleményem nem fog érni, mert eléggé IQ-náciság ellenes vagyok."

Persze, mert nem ismered fel, hogy nem a genetika a bűnös, hanem a szándék, hogy azt felhasználják. A cigányok alacsonyabb IQ-jából fakadó problémák ellen nem az a jó megoldás, hogy nincs ilyen, mert ez náci dolog, hanem az, hogy az egészségügyi ellátást és ellenőrzést a maximumra tekerem, a legapróbb problémánál kiemelem a gyereket.

Mert a cigánynak nem azért van alacsonyabb IQ-ja mert cigány, hanem azért mert az öröklési rend és az átlagos nagyon alacsony IQ miatt jelentős a családszex. Jól megfigyelhető, hogy a vegyes (magyar-cigány) házasságokban viszont gyakoribb a kiemelkedő IQ, sőt a kiváló külső megjelenés.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.02.28. 10:15:20

A Riddarhuset a svéd felsőház, nem vezetéknév :)

MACISAJT 2014.02.28. 12:02:52

"Mint a kutatók megállapítják, a vallási, kulturális konvenciók nem köthetik meg a kezünket, hogyha high statusra törekszünk. Példának az ex-askenázi európából kivándorolt amerikai zsidóság USA keleti partján letelepedett részét hozzák fel példaként, akik még az őshazába vándorlás időszakában (18. századtól kb. 20. század elejéig) okleveleken feltüntetett hivatalviselők vezetékneveiből kiolvashatóan fontos pozíciókat töltöttek be, ma már közel sem olyan szignifikánsan élnek high statusban."

Valaki érti ezt?
Miféle "az ex-askenázi európából"?
Miféle "az őshazába vándorlás" ?

bat4 2014.02.28. 12:24:57

Askenáz Németország zsidó (jiddis) elnevezése.

Alick 2014.02.28. 12:43:51

"További érdekesség, hogy a svéd akadémikusok között többen viselnek ex-arisztokrata neveket (ha bárki lázban égne: ilyen vezetéknév a skandinávoknál pl. a Rosencrantz a Guildenstern"

Rosenstein és Blumenthal. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.02.28. 13:14:21

Az indiaiaknál tényleg sok a fiatal diplomás, de egy akkora országban szégyen is lenne, ha kevesebb lenne, mint az USA-ban. Azt fontos megjegyezni, hogy az átlag indiai egyetemen olyan diplomát kapnak, amivel semmivel sem tudnak többet, mint egy európai érettségivel a kezükben. Nem legenda a számítógépek nélküli informatikai képzés...

Az IQ kapcsán érdemes utánanézni, hogyan alakultak ki a feladatsorok. A kutatók rájöttek, hogy egy csoportban az emberek meg tudják mondani, hogy ki mennyire intelligens és nagyjából egybehangzóan sorba tudják állítani az emberkeket intelligencia alapján. Elkészítettek több száz feladatsort és amelyikből ugyanez a sorrend jött ki, az lett az IQ-teszt.

rooklin 2014.02.28. 13:43:51

@♔batyu♔: "Mert a cigánynak nem azért van alacsonyabb IQ-ja mert cigány, hanem azért mert az öröklési rend és az átlagos nagyon alacsony IQ miatt jelentős a családszex."

Ezt csak te találtad ki, vagy forrás is van hozzá? Meg lennék lepve, ha ezt statisztikailag bárki is megerősítette volna, leválasztva milliónyi más tényezőről, mint pl anya terhesség alatti dohányzása-alkoholizálása, rossz étrend, mentális stimuláció hiánya a legfontosabb fejlődési szakaszokban, stb. stb.

Piszkos Freud 2014.02.28. 15:06:24

Az IQ és a felsőbb rétegek egymástól való függősége tipikusan "tyúk és a tojás" kérdés.
(Bár szerintem az nem kérdés, csak a teremtés elmélet keretében. Evolúció esetén tökre egyértelmű.)

A magasabb társadalmi rétegek nevelése, a gyerekek oktatása, valamint igénye a jobb nevelésre mind azt segíti, hogy fent maradjanak. Érthető, hogy a ritka nevek esetén ez miért ilyen szignifikáns.
Felfedezték a melegvizet.

Reszelő Aladár 2014.02.28. 15:41:08

Volna itten a korreláció mint stasztikai dolog. Szerintem a felemelkedés és az IQ között magas a kapcsolat, vagyis akinek magas a IQ szintje az nagy valószínűséggel többre viszi, mint akinek alacsony.
Aki nagyon magas értékkel rendelkezik, ott megjelenik az a jó helyzetfelismerő és érdekérvényesítő képesség, vagyis "fölényét" ki fogja tudni használni.
Ha pedig az IQ öröklődne is, bár ezt nehéz bizonyítani...

Locassen 2014.02.28. 17:58:59

@Réka ‎: igazából a Rosencrantz, meg a Guildenstern is valahonnan máshonnan lehet ismerős, nem a :)

Mondjuk a posztíró utolsó bekezdését nem értem, hacsak nem azért írta oda, mert nem akar magának konkurenciát:))

Sapika 2014.02.28. 18:54:04

Azt hiszem, a boldogulás okainak örökletes és társadalmilag meghatározott tényezőiről százezer oldalnyi szakirodalom létezhet, melynek 95%-a sík baromság. (Sztem ez az arány a jó és a rossz szakcikkek között manapság minden tudományterületen, a publikálás kényszer miatt.) Jó lenne, persze, ha egy hozzáértő idevetődne, és felhomályosítana minket.

Mindenesetre ha az ember elég sok időt tölt egy szellemi pályán, és figyeli a világot maga körül, pár dolgot átlát azért szakirodalom nélkül is.

Például ahhoz, hogy valakiből doktori címmel rendelkező felnőtt legyen, minimum 3 dolog kell együtt:
* Valamennyi IQ
* Motiváció a kemény munkára (anatómia bebiflázása, római jog bebiflázása, nehezebb matematikai akadályokon való átevickélés, kinek mi jut.)
* Továbbá kellenek persze módos szülök, vagy hiányukban megfelelő ösztöndíj, hogy az illető elvégezhesse az egyetemet.

Ahhoz, hogy valakinek ne csak doktori címe legyen, hanem jó is legyen a szakterületén, kell a fentieken kívül még valami: Érdekelje is, amit csinál, hajlandó legyen rendszeresen hozzátanulni, és a munkaidőn túl is töprengjen a problémákon, rendszerezgesse a fejében az ismereteket.

Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő legyen a szakterületén, még kell némi egyéni látásmód, vagy a többiekétől eltérő gondolkodás. Ami nem biztos, hogy született adottság: lehet a többségétől eltérő szubkultúra eredménye is.

Szóval nekem úgy tűnik, az öröklött tehetség a kisebbik hányad. Ami engem leginkább érdekel, az a motiváció. Biztos belejátszanak az otthon látott minták. Meg az iskola, főleg az osztálytársak. (Úgy értem, hogy kevés gyerek tud szembemenni egy epszilon-telep osztályközösségével. Viszont egy színvonalas, szellemi dolgok iránt érdeklődő baráti kör húzza a gyereket/kamaszt maga után.) Azután motivációt eredményezhet még egy lenézett kisebbségi lét, mely bizonyítási kényszert szül …

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.02.28. 20:18:00

(telóról írok, elnezest az ékezet-problemak miatt)
minden kommentet, helyreigazítást koszonok!
az utolsó bekezdést némileg ízléstelen cinizmus\humorkodas jelleggel kedves politikai elitunkre célozvan ertettem
süti beállítások módosítása