Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2014.01.29. 10:58 Megyko

Ica nénik országa

(A valósággal való bárminő egyezés a véletlen műve)

Azt hiszem fogalommagyarázattal is kezdeném: mi is az Ica-néniség? Félreértés ne essék, semmi bajom az Ica-nénikkel. Egyszerűen van ma ebben az országban egy jelenség, amivel életünk folyamán biztosan mindannyian találkozunk. 

Amikor nem akartunk spenótot zabálni, de valaki a nyakunk fölé állt, és azt mondta az oviban, hogy (idézem) ’akkoris megeszed te kurvakölök,’ az Ica néni volt. Nekem pl. Éva nénim volt aki állandóan vegzált, és beszólt mikor beteg voltam, hogy ’ez a gyerek már megint beteg’, de ezt amolyan igazi hápogós vénasszony stílusban tudta csinálni. Azon, hogy nekem nem Ica nénim, hanem Éva nénim volt, ezen nem kell fennakadni, elvégre ez a lényeg: a jelenség maga, és nem a neve.

Ez nem egy szerep, mint a bohócoké, vagy a magukat nagyon komolyan vevő embereké, hanem egy életstílus. Ha a szerepek ruhák, akkor a Kádár-örökség legnagyobb hozománya egy ruhamárka: Ica-néni.

Ott lehet férfiban, nőben, iskolaigazgatóban, különböző vezetőkben, (iskolavezetésekben?) ügyintézőkben, egyházi képviselőkben. Ez csak néhány, szemléltetésszerű példa.

De az Ica-néniség alkalomadtán, véletlenszerűen, ott lehet - esetleg - a politikusokban is.

Szóval amikor teszem azt egy kormány azt mondja, hogy te kurvakölök add ide az összes pénzed amit korábban kötelezően gyűjtettek veled, mert majd mi megvédjük, az ennek az Ica-néniségnek a legteteje. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a magyar ellenzéki értelmiség tökéletesen impotens, ergó, tehát értsd vállalhatatlanul töketlen, akkor nyilvánvalóan megfogalmazódik a kérdés: Mit is lehetne akkor itten csinálni?

Annó, 2006-ban, vagy még később, vagy bármikor a Fidesz akkora ellenzéki tüntetéseket irányított az íróasztal mögül, a háttérből, (vagy az ominózus jogsértő Orbán-kordonszedéskor a frontvonalról) hogy majdnem lerepült az összes borvirágos arcú értelmiségi-komcsi fejéről az sztk-s szemüveg, mégsem tudták ezt senkivel megértetni. Bár a komcsik is ebben az országban valójában annyit tudtak elérni, hogy ideállá tették az Ica-néniséget és tökéletes álszentséggel lehetetlenítették el bizonyosak karrierjét, hogy más bizonyosakét meg felvirágoztassák. De ebbe ne menjünk bele.

 Szóval vannak a komcsik, meg a Fidesz, ugye ezt szoktam én is az okos bal-jobb médiákból hallgatni, de egy gúnya van, amit mindenkinek lekellene vetni elvtársak: az Ica-nénié. Ez az, ami minden olcsó populista manőver mellett - vagy miatt - még mindig a legtrutymányabb, legócskább öröksége a Kádár-érának.

Vetkőzzetek fiúk!

Szólj hozzá!

Címkék: publicisztika


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr715787833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása