Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2017.07.09. 19:47 Megyko

Ingmar Bergman - Farkasok órája, kritika, vélemény, gondolat

SPOILER SPOILER

Az arc mágiája

A Farkasok órájában van ez a jelenet, amikor a nő (Liv Ullman) a következő szavakat mondja megszállott, elűzött, elcsigázott művész párjának (akit Max von Sydow játszik).

farkasokoraja1.png

Nem értek semmit.

Nem értek semmit.
Nem értelek meg téged sem.

Csak félek.

Gondolod, hogy maradni akarok,
és meg akarom várni, amig
talán agyonütsz?

Vagy látni akarom, amikor elfutsz
az után a nő után?

Vagy társalogni akarok a kisérteteiddel?

farkasokoraja2.png

Számomra az arcok mágiája az érdekes. Az életkor változtával évről évre változó vonások ezeknél a színészeknél éppen egy olyan életkorban ragadtak meg ezen a filmen, ahol tökéletesen ki tudtak fejezni valami nyelvileg nehezen megragadhatót. Emellett fantasztikus színészekről van szó, akik a szájukba adott dialógusokat nem egyszerűen csak a szájukra veszik, hanem értéktöbblettel, a színház mágiájával játszva, a szó legnemesebb értelmében eljátszák ezeket a fájdalmasabbnál fájdalmasabb Bergman-drámákat.

farkasokoraja3.png

farkasokoraja4.png

Amint a nő kimondja, hogy "MARADOK", a férfi a fegyverhez nyúl, és a nőre lő. Vajon az emberi beszéd és kommunikáció évezredes történetében hányadszor zajlik le ez a dráma? A közhelyektől a zsigeri művészetekig, a pszichológia szakértelmétől a legócskább konyhabölcselőkig hányan és hányszor foglalkoztak a megmaradás - meg nem maradás játékával? 

Ebben a filmben a megszállott művész portréja rajzolódik meg Bergman által. Az eszményeiben a gnózis, gnosztikus vallásos-filozófiai gondolkodás és a népi hiedelemvilág keveredéséből építkező film szerintem több helyütt David Lynch filmjeihez hasonló arcait mutatja meg a gonosznak.

Van egy óra az éjszakában, mely órában a legtöbb gyermek születik, és a legtöbb ember hal meg.  Boszorkányok órája, farkasok órája. Az éjszaka ilyentájt végtelennek a tűnik, a percek hosszúsága pedig lélekölő.

A félelmetes, és a horrorisztikus figurák, akik a Farkasok órájához, ehhez a misztikus, elborzasztó órához kapcsolódva megjelennek a filmben, sok tekintetben mintha egy pokolbeli farsang jelmez- kelléktárából lettek volna ehhez a filmhez kölcsönözve. 4/4

farkasokoraja5.png

 

farkasokoraja6.png

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4112643609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása