Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2013.11.11. 23:50 Megyko

a hipster

a hipster.jpgElvenni valakitől a drámaiságát, azt szabad-e? Mondani valakinek, hogy ne vegye annyira komolyan amit tesz, illetve mond, szabad-e? 

Civilizációnk a posztmodern korszakában bizonyos kérdésekre nem igazán tud válaszokat adni. Ezt a közhelyet Wittgenstein úgy cselezi ki, hogy azt mondja: a kérdés, melyre nem lehet válaszolni, nem is kérdés, hanem (1) vagy önmagában ellentmondás, vagy (2) a rá adható válasz és a kérdés egy és ugyanaz, tehát tautológia.

Tautológia például az, hogy a 'zöld, az zöld.'
vagy tautológia például az, hogy aki drámai, az drámai.

Kész, ennyi, bizonyos szavak nem bonthatók értelmüket tekintve annál apróbb részekre, mint amelyre fedezettel rendelkeznek a valós világban.

A magát komolyan vevő ember súlyt, nyomatékot hitelez önmagának. A drámaiság nehezítés, súlyosbítás, nagyítás. Tehát a magát túlzottan komolyan vevő ember drámai.

ez itten Wittgenstein 'Logikai-filozófiai értekezésének' egy kis kivonata:wittgenstein.png

két halmaz, a misztikum hatalmas halmazában van benne a mi valóságunk, amelyet a szavak, de inkább a matematika segítségével logikailag is tudunk értelmezni. 

(második kör)

Civilizációnk a posztmodern korszakában bizonyos kérdésekre nem igazán tud válaszokat adni. Wittgenstein szerint a rendszerben van a hiba, mégpedig: a kérdések eredendően hibásak. A drámai ember nyomatékot ad szavainak, mert azt akarja, hogy ki tudjon magából fejezni valamit.

Wittgenstein szerint nagy akarásnak max nyögés a vége, többet akarva se lehet kifejezni, mint amennyit lehetséges. 

(harmadik kör)

Civilizációnk a posztmodern korszakában bizonyos kérdésekre nem igazán tud válaszokat adni. A drámai hipster megkísérli a szavak nyomatékosításával, drámai súlyozásával kifejezni az akaratát. A kérdés az, hogy a szavak is oly végesek-e, mint a színek? Mennyiben lehet az új problémákra új szavakat rabolni a misztikumtól?

 
---
 
(negyedik kör)
 
Hamvas Béla szerint devalváció van. Ez azt jelenti, hogy ezer embernek kevesebb lehetősége van egyénként külön úton érvényesülnie, mint tíznek. Nem mindenki találja meg a saját útját, mégis, az egzisztencialista posztmodern korszak (melyet észre sem veszünk magunk körül) önmegvalósításra buzdít. Ez a félelmetes ellentét feszültségeket szül. Ez egy posztmodern probléma.
De mivel nem a pokolban élünk, ezért kell lennie valamilyen megoldásnak.
1. Új szavaknak kell születnie az új érzelmek kifejezésére. 2. El kell fogadnunk a határainkat, a misztikumból képtelenek vagyunk magunknak még többet hasítani.
Én a kérdésben leginkább úgy foglalnék állást, hogy remélem, és teljes szívemből bízok benne, hogy a posztmodern művészetek képesek lesznek egyszerűbben, letisztultabban, picit kevesebb drámaisággal tekinteni önmagukra, és azokra, akik e korban élnek: ránk.

---

Ez egy kísérleti esszé, nem hiszem, hogy volt különösebb értelme.

Szólj hozzá!

Címkék: esszé kísérleti esszé


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr555628356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása