Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2013.05.22. 19:22 Megyko

drukk és siker

A helyzet, amely körülvesz egészen érdekes. Ma olvastam Pázmánytól, és Pilinszkytől is az unalommal kapcsolatosan, hát meg kell hagyni, engem ez nem fenyeget. Pilinszky a bűn és az unalom kapcsolatát feltételezi, s megjegyzi, hogy valójában az idő a tiszta unalomban, és a bűnnel kitöltöttben is hasonló: salakos. Jó kis szó.

Egyébiránt a helyzet vidéken botrányos, itt a fővárosban még egész kiváló. Mondhatni jó, ahogy a szorgalmi időszak eredményei is a bölcsészkaron középszerűnek mondhatóan: "jók". Pár jelessel, meg az egy beáldozott latinnal. Szegény.

A vizsgázással úgy vagyok, hogy sosem érzem magam jelesnek mikor leülök szónokolni. Még ha (ha) tudnék is sokat mesélni, általában nincs mesélőkedvem. Legyünk túl rajta állapotban elücsörgök. Szokták is érezni a fejek.

Valakim holnap nehéz vizsgára készül, ő sokkal lelkesebb ilyen téren. A vizsgadrukkot, és a félelmet is teljes körűen meg tudja élni, s így kimagasló teljesítményekre ugyanúgy képes, mint lehangolóakra. Vagy ötös, vagy egyes. Szokta mondani. Remélem holnap az előbbihez fog közelíteni, s az utóbbihoz is legfeljebb felülről. Nehéz is, ha megszaporodnak a kételyek, meg természetes, hogy ilyenkor minden stációt végigjár az ember, mintegy lelkiismeret Canossát: eleget tanultam; nem tanultam eleget; készülök; eleget tanultam nem tanultam eleget; készülök.

A félelem elhatalmasodása mintegy túlnő a lelken, s a környezettől elszakadva a nagy megpróbáltatás előtt rendszerint a biztos bukás gondolata felülmúlja a siker dicsőségének lehetőségét. Lehetőség az is, hogy valamely babonáról van szó, mely szerint: nem is gondolok rá, hogy sikerülhet, mert mi lesz ha nem és csalódok. Kevésbé ügyesen ezt pesszimizmusnak szokták bélyegezni, pedig az egy belülről kifelé ható erő, míg emez egy babona, mely mintegy külső hatásként nehezedik ránk:

Ne gondolj rá, hogy sikerülhet, mert akkor nem fog.

Félelmetes súllyal képes ilyenkor a magány összenyomni bárkit, s a feladat és az arra vállalkozó lélek közé egy fogpiszkálót is képtelenség lenne beszúrni, nemhogy a szeretet áldásos játékait.

Pediglen ilyenkor is érkezhetnek segítő, mintegy babonától, s a bukás terhétől megszabadító gondolatok, akár egyszerűnek tűnő formában is:

Sikerülni fog.

A szerencse lányának esetében ez egyébként nem is különösképpen kérdéses.

(Ma volt szerencsém találkozni végre kedves barátommal, az elmúlt időszakban nem igazán találkoztunk, sőt. Tesó, ahogy szoktuk.)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr625313300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása