Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2018.02.01. 18:53 Megyko

Nem elég két ünnepnap a magyar prózának!

Megtudhattuk tehát, hogy az emléktábláira, szobraira, és kultuszaira oly érzékeny Magyarországon egyesek birtokában vannak a sajátos tudatalatti know how-nak, mellyel képesek „ünnepségeket és emléknapokat” a naptárban megfelelő helyre rakni. Két ünnepnap? Na ne nevettessék már ki magukat a döntéshozó szervek! A február 18-ai Jókai-, és az április 14-ei Esterházy- féle napok nem elégségesek! Ne álljunk meg kettőnél! Igaz ugyan, hogy felmerült Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond születésnapja is, ám azok ünneplését - irónia - mindenféle tessék-lássék indokokkal elsöpörték. Krúdy Gyuláét például az ötvenhatos forradalom közelségére hivatkozva. Ugyanennek a fordítottja pedig a költészet napja (József Attila születésnapja, április 11-én) és Esterházy Péter születésnapjának (április 14.) közelségével teljesült.jokai_mor.jpg

Ú, mennyi dátum! Szinte szédítő... Nem csoda, ha páran úgy gondolták: „Üsse kavics, a legegyszerűbb Jókai Mórt választani!”

Jókai Mór minden ízében „Nemzeti Együttműködési” kompatibilis. Egy népmesei író-hős a közbeszédünkben. Az örök példa a "régi" íróra, a "hosszú" regényeket alkotó kedves, okos, de unalmas bácsira. Ámde ugyanő az is, akire néhányan bitangul odavágnának az irodalomtanítás mindentudó reformostorával. Másoknak viszont Jókai szövegei nagy nemzeti drámák, aránylag jó sztorival, ízes nyelven elbeszélve.

A korábban felsorolt tulajdonságait a fidesz újbeszéljére átfordítva kommunikációs nézőpontból Jókai az Aranyember. Ikonikus nevének hallatán a fejekben működésbe lép a generációs kapcsoló. Mindenki azonnal tudja mit gondoljon róla, hány éves, hol tart az életben, úgynevezett konzervatív, vagy úgynevezett valami más. Aranyember a Magyar Művészeti Akadémia számára is, hiszen születésnapja szinte unalmasan alkalmas a nemzetinek nevezett kultúrpolitizálási vízióban egy prózás emléknap kikiáltására. Tökéletesen megfelelő választás minden irányban, a hatalom számára éppúgy, mint a tagoknak. Az MMA több költőjének egyébként nagyon szeretem a verseit, nem őket akarom megsérteni. Viszont hát mondjuk ki, gumibotot, kultúrpolitikai végrehajtó-szerv szerepet játszanak. És hát Jókai kapcsán sem hazudnak Flaubert-mester szavai:  „a bálványokhoz nem szabad nyúlni, mert a kezünkön marad az aranyozás”.

esterhazy_peter_mikszath_borebe_bujva.png

Esterházy Péter életében-halálában is közösséget tud kovácsolni azzal, hogy szeretik. Az ember már csak ilyen gyarló élőlény, hogy bizonyos dolgok közös, együttes, kollektív szeretésében csoportosan örömöket lel. (Pont. Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell). Illetve hát a hangsúly a csoportoson van, azon, hogy Esterházy Pétert szeretni az egy odatartozás valahová, valakihez, valamihez, valakikhez. Már nem kordon-ügyileg értem, hogy ő bárkiket is valaha meg akart volna osztani. Ez inkább az általa írott szövegekből fakad. Ha hasonlítani kéne, Esterházyt szeretni olyan rajongás, mint a nördöké. Esterházy maga is a magyar irodalom legnagyobb cosplay-es beöltözős nördje. Megannnyi író álruhájába belebújt, szövegeiket lemásolta, átmásolta, átszerkesztette. 

 Nekem egyébként a lelki- és irodalmi ismereteim Kertész Imre nevét susogták a fülembe valamelyik délelőtt, amikor sokadszori nekifutásra is újra végiggondoltam ezt az egészet. Nobel-díjas, egyértelmű választásnak tűnne. El is kezdtem falni az esszéit, és rájöttem sok-sok tanulság mellett - külön posztot érdemelnének -, hogy az ő otthontalanságával totálisan alkalmatlan bálványnak. Mert az irodalmi emléknap kinevezése bálványgyártás is. József Attila annyira akarta, hogy ő magát, és őt mások szeressék - megérdemli a tiszteletet, hogy a költészet napja a születésnapja legyen. Kertész Imre viszont azt írja a hazáról és a hazával való kapcsolatáról szóló egyik esszéjében a sok közül : "Hatvan éven át éltem egy országban, ahol – eltekintve az 1956-os felkelés két ragyogó hetétől – mindig a deklarált ellenség pártján álltam." , Így. Dehogy akarta Kertész, hogy mindig épp ellenség legyen. A történelem alakult úgy körülötte, hogy az állam számára először elpusztítandó, majd nemkívánatos volt. Aki elolvassa ezt a Kertész szöveget, nem fogja félreérteni: koránt sincs semmi meglepő abban, hogy ez a jelenlegi állam (és semelyik következő hatalom) nem fogja tudni Kertész Imre szellemiségét, etikáját integrálni. Soha. Így viszont egész méltányos, hogy fel sem merült a neve a próza napjának keresgélése közben. Vagy eszébe sem jutott senkinek, vagy mindenki ismerte etikai hozzáállását olyannyira, hogy ezzel tisztában legyen. Remélem, hogy ez utóbbi. Egy további lehetőséget pedig fel sem vetek.kertesz_imre.jpg

 

Tehát két kinevezett napja lesz a magyar prózának. Eldőlt. Persze igazából akkor van a magyar próza napja, amikor az olvasó otthon magyar prózát olvas. És nem elég két magyar próza napja! Én a jelenlegi állam miatt, illetve mert nem konszenzus van a magyar társadalomban, hanem konszenzusok sokasága, azt hiszem, egy darabig Kertész Imrére gondolok a magyar prózák napján. Kertész következő gondolatai pedig elég jól visszhangzanak, legalábbis számomra, mivel én is azok közé tartozom, akik...

"Titokként égetett e szégyenletesnek hitt különbözőség, amely a köröttem harsogó konszenzusból, az egyetértő emberek világából kizárt. Bűntudatként és tudathasadás érzésével viseltem a saját énemet, amíg – jóval később – rá nem eszméltem, hogy nem betegség ez, inkább egészség, s amennyiben veszteség, azt kárpótolhatja a tisztánlátás, a szellemi nyereség. Az elveszettség érzésével élni: valószínűleg ez ma az erkölcsi állapot, amiben kitartva hűek lehetünk korunkhoz." (forrás: Kertész Imre: Haza, otthon, ország.)

3 komment

Címkék: magyar publicisztika napja próza Kertész Imre Jókai Mór Esterházy Péter


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213624590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2018.02.04. 18:54:42

Szerintem a jelenleg frissen megjelenő új magyar próza 90 százaléka szemét. Haveri és urambátyámi szinten adódnak a lehetőségek. Így joggal gondolható, hogy ugyan miért kellene többször megemlékezni róla. Alapvetően általános érdektelenség van körülötte, s ahogy a körülöttem felnövő ifjúságot nézem... Hamarosan ennyi sem lesz. Jómagam igyekszem hírt adni egyes nagyjainkról, de sajnos itt a "bloghu" sem igazán partner, a főoldalra a sok recept, bulvár és muff közé nem fér el. A kattintások száma is jelzi, hogy manapság egyre fogy az a tábor, akik még hajlandóak szépirodalmat olvasni. Persze bűnös vagyok én is. Az újak közül alig érint meg valami, ezért szinte csak régieket olvasok.

Amikor Kertész Imre itt járt a városunkban, a helyi prominens média egy olyan riportert ültetett az író mellé, aki egyetlen egy művét, még a Sorstalanságot sem olvasta. Nem érezte szükségét. Óriási szerencséje volt, hogy a szintén vendégnek hívott Spíró György tökéletesen érezte, hogy itt most csúnya nagy botrány lesz, ezért gyorsan átvette az irányítást és átvedlett riporterré. A történet pikantériája ekkor még váratott magára. A város megajándékozta Kertészt valamilyen díjjal, amit a műsor végén dedikálásért tolongók levertek és az ripityára törött.
Utána sokakat meginterjúvoltam, hogy egyáltalán tudják-e, kinek a dedikált példányát tartják a kezükben, s olvasták-e valamely művét. Diplomás, elvileg kultúrával, újság és könyvkiadással foglalkozó vidéki és fővárosi magas beosztású, prominens személyek is voltak közöttük, akik szinte mind azt nyilatkozták, hogy igazából csak most hallottak Kertész Imréről, s nem, nem olvastak még Tőle semmit, de talán, esetleg majd egyszer ezt a Sorstalanságot elolvassák.

Szóval semmi csodálkozni való nincs ebben, ha a magyar próza nem kap két napnál többet, pedig elvileg minden hónapban kellene tartani egy szerény ünnepnapot.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2018.02.04. 19:51:16

@ClownPepito:
Mindenekelőtt köszönöm, örülök, hogy ilyen jól megfogalmazott kommentet írtál!

Az a helyzet, a kultúraelméletekben nem vagyok annyira otthon, hogy szakkifejezésekkel tudjam megfogalmazni, de körülírni legalább is megpróbálom: szerintem a kultúra fogyasztása jelenkorunkban annyira zajos és nehéz, hogy abból kell kiindulni, hogy egy óriási szeméttelep az egész.

Szeméttelep, ahol rengeteg izgalmas, érdekes, az életünkről, az életünkben fontossá változtatható, formálható, értelmezhető szöveg, kultúrához köthető egyéb dolog van. Ezeket az egyénnek kell megtalálnia. Ha tehát egy nagyon markáns, inkább harsány választ adhatok neked, a kortárs próza, de inkább az egész kultúra alapvetően 100%-ban szemét, hiszen az emberek számára nem minden regény lehet egyformán fontos. És mivel minden regényt nem tud az egyes ember elolvasni, ezért még a kötelező olvasmányok ellenére sem lehet elérni azt, hogy mindent mindenki elolvasson.

Tudom, te a szemét jelzőt egyszerűen minőségileg rossz értelemben használtad, de úgy éreztem nekem is meg kell fogalmaznom pár gondolatot arról, hogy ez mit jelent számomra.

Clodovicus S. Carolus 2018.02.04. 23:14:36

@Megyko: Köszönöm! Igen, ez így is aposztrofálható. Alapvetően szomorú düh van bennem, hogy a mai fiatalok nagy részét egyáltalán nem érdekli az irodalom. Igyekszem gusztust csinálni hozzá, ilyenkor -meglepő módon- elolvasnak néhány általam ajánlott magvasabb művet, de önállóan nem keresik ezeket.
Tudom, hogy ténykedésünk csepp a tengerben, de akkor is tesszük, amit tennünk kell. Legalább nem éltünk hiába. ;)

Abban bízom csupán, hogy az irodalmi és a kulturális életben is elindul majd egy öntisztulási folyamat. Félek, hogy én azt már nem érem meg, de hiszek benne. Így kell lennie.
Jó éjt.
Üdv: C.P.
süti beállítások módosítása