Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2013.12.19. 12:32 Megyko

Prófáciák 2014, avagy a hatalom akarása

Természetesen az elvárásoknak megfelelően elöljáróban jegyzem meg, hogy ez kizárólag vélemény, és mint minden ötletelés, és prófécia: csak üres szélmalom-lapát tologatás ez tőlem, saját kedvemre. Olvasni pedig csak saját felelősségre.

Itt van ez a magyar államiság, a maga formátlan demokratizmusával, a magyar korona alatt dolgozó parlamenti képviselő-gárdával, mely monstre szervezetnek a neve parlament, legfőbb ereje a fidesz. Ennek a szervezetnek a rendszerváltás óta soha nem látott mértékben volt ereje ahhoz, hogy négy éven keresztül, lényegében választástól választásig homogén maradjon. Személyi kinevezéseik jók voltak, a kulcspozíciókban legfeljebb feljebb buktattak (lásd a Matolcsy-Varga cserét a mérkőzés második félidejében) és egyáltalán: olyan következetesek, mint egy asztal. Sehol egy funkcionális ellentmondás, mindent a közért, a lopás az nem lopás, és nem inognak meg, nincsenek hatalmas coming-outok, minden támadásra a sajátos magyarosnak nevezett, valójában bunkó stílusukban reagálnak. Hatalmi hibaként a HoffmanRózsa nevű bábot lehetne nekik felróni, aki valószínűsíthetően a fidesz ultrái szerint is egyszerűen csak béna volt. És nagyon, nagyon idegesítő. Ettől eltekintve szépen ellébecolgatnak négy éve.

Ennél azonban sokkal kevesebb is elég volt az mszp-nek 2006-ban az újraválasztáshoz. 

Emellett ott van a baloldal, ahol semmilyen erőcentrum nem alakult ki, nincs csapatkapitány, és igazából úgy látszik csapat sincsen, papíron a média 1/3-a róluk kellene hogy szóljon, és ha így is van: a nemzeti figyelem egyharmadát sikerült a bajai/bármilyen bénázásokkal, állítólagos megrendelt videókkal, és végtelen bénázás-folyammal kitölteni.

Az emberek, a nép, az istenadta, ahogy nevezni szoktuk, pedigleg egy részét tekintve aztán szívből gyűlöli, és frusztrációját ellenzéki lelátókról villámokként szórva kiabálja a narancs kft-re, de még ők, ez a hangos kisebbség sem pártol a grafikonok szerint szívesen az mszphez. Én sem.

A jobbik nevű szélsőjobboldalinak indult, azóta egyszerűen csak populista homogén fiataloknak szóló 'mások vagyunk, mint a fidesz, értékeket őrzünk és fiatalok vagyunk' pozícióba behúzódott hatalmi struktúra sokat vesztett mára kezdeti megváltó lelkesedéséből. Akik jobboldali terrorral, meg veszéllyel riogatnak, ne aggódjanak, egyelőre nem úgy látszik, hogy ez a jobboldali veszedelem sokkal nagyobb hatalmi erőt tudott volna akár fénykorában is felmutatni egy nagyon hangosan ugató csivavánál. Egyik kedves jobbikos barátomnak van csivavája, őt és a kedves kutyust ezúton üdvözlöm, és véleményemért rám ne haragudjanak, de ez a párt már média-kompatibilitását szélesebb alapra helyezendő egyenes úton van a békés populizmus felé. Túl nagyra nőtt már ez a virág a forradalmi odaszúrásokhoz, túl sok idő telt el a párt alakulása óta ahhoz, minthogy menetből főhelyre bevegyék magukat a Kossuth-térre. Az idő úgy látszik a radikalizmusuk ereje ellen dolgozik. 

A maradék, mindenféle erőtlen, életképtelen, magukat liberálisnak nevező, valójában totálisan értéktelen 0-pártok annyit értenek ebben az országban a politikához, mint én a focihoz. Azt tudom tanácsolni azoknak, akik most szeretnének ilyen civil szervezetet/pártot alakítani, hogy ne tegyék. Azt az energiát, amit egy ilyen párt menedzselésére szánnának, használják fel hasznosabban, szerezzenek maguknak barátnőt, járjanak be rendesen az egyetemre órákra, vagy szórakozzanak kulturáltan a palotanegyedben. A mai, 2013-végi hatalmi térbe, és a választásokig egyáltalán semmi értelme ilyen pártot kreálni, esetleg utánra lehet tervezni; de hogy 10 éven belül semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni, (mert bénák) az teljesen biztos. Az LMP maga egy antipolitikus szörnyeteg, a saját hatalmi bázisát sem érti, a hatalmat sem értik, erős meglepetés lenne tőlük a stabil parlamentbe kerülés jövőre. 

A fidesz pályán van, és valószínűleg marad is, de az eredmény egyelőre 0-0. Semmi érdemlegeset nem csináltak egy jó kis hatalomkiépítésen kívül, ebből őket kibillenteni nettó lehetetlen, és nem is biztos, hogy kell:
kezdjenek már végre magukkal, és velünk, ezzel az országgal valamit! Oké, hogy közép-eu, meg anyámnyila, de valamit biztos lehetne csinálni. Nem hiszem el, hogy a mélyben annyi sumák, meg biznisz lenne, hogy semmi mozgásterük nincs ebben az egyébként elég mocskos, és álszent európai politikában.

Fogalmam sincs, kire lehetne nyugodt szívvel odatolni az x-et, elvégre a kérdés az, amit a magyar emberek 20 éve nem tudnak felmérni: most akkor az elmúlt, vagy a következő 4 évre megy az az X?

Nem szívesen szavaznék csak azért újra valakire, mert szerintem ügyesen tudja a saját térfelén passzolgatni a pöttyöst.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: publicisztika


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr925699321

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.21. 13:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása