Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2013.04.04. 10:48 Megyko

Az internetezők védőszentje

250px-Isidor_von_Sevilla.jpeg

Remélem a populista-demagóg címválasztásom sem tántorít el senkit Sevillai Szent Izidortól. Isidorus (Isidorus Hispalensis) a szó érintetlen értelmében a kora-középkor kiemelkedő tudósa. Az ókereszténység egyébként is a maga bájával még elvétve képes volt - vagy csak a forráshiány következménye ez - nagyformátumú, s egyértelműen feketén-fehéren megítélhető karakterek kiállítására.

Izidor sevillában, 636. április 4-én hunyt el, s II. János Pál 1999-ben nyilvánította ki (ragasztotta rá az epitheton ornans-t): Ő az informatika, az internet, és a tudományok iránt érdeklődők védőszentje.

Izidor a zivataros (már akkor is) VI. század második, VII. század első felében élt. Gót származása ellenére, családja - elsősorban bátyja, a nem kisebb forma Leander - hatására a katolikus kereszténység szenvedélyes gondolkodója lett. Legnagyobb munkája, az Etymologiae (Etimológiák), mely játékos, s néhol gyermeteg naivsággal ír MINDENRŐL. E bájosságra egy példa, hogyan etimologizál a latin tudás (scire) szó kapcsán (igénytelen fordításban):

I. könyv, I. caput (részlet):

"Nam scire dictum a discere, quia nemo nostrum scit, nisi qui discit."
A tudni (scire) szócska a tanulni (discere) szóból ered; senki sem tud ugyanis, ameddig nem tanul.

Az Etimológiák 20 könyvből áll, s szerkesztése nélkülözi a tematizálást. A könyvek közötti egységet leginkább Izidor vallásossága képezi, s ettől az egész mű gyűjtemény-jellegű. A 20 könyv riasztóan soknak hat, de ezek nagyrésze valójában 30-40 A5-ös oldalra elférne, s ma egy 4-500 oldalas kötetben kiadásra kerülhetne itthon is. Teljes magyar nyelvű fordítása azonban sajnos még nincs, s egy darabig nem is várható.

Magyarul olvasható a kevésbé érdekfeszítő "Gótok, vandálok, és szvévek történetéről" c. műve, Székely Melinda fordításában. Történelem iránt érdeklődőknek kiváló, egyébként az izidori fegyelem - és a korszak - ékes példája: kevés mellébeszélés, egy-két kiszólás hedonista nőcsábász, vagy alkalmatlan uralkodókra, végig az ariánus kereszténységet szapulva.

Visszatérve az Etimológiákra, Izidor mindenhez ért, csak pár könyvcím a húszból:
a Matematikáról; az Medicínáról; A kozmoszról, és annak részeiről; Hajókról, lakóépületekről, és az öltözködésről; Istenekről, angyalokról és szentekről.

Az Állatokról szóló könyvecskéből kiderül például, hogy a lovakat azért equus-nak (egyenlő) nevezik, mert négyet belőlük egy kocsiba fogva kiegyenlítik egymást. Másutt a ruhakészítés feltalálásáról írja, hogy a pogányok (görögök) Minerva Istennőhöz áldoztak, s ezért ő megmutatta nekik a ruhakészítés gyakorlatát.

(alant Izidor világtérképe az Etimológiákból)
izidor térkép.jpg

Izidort tudománytalanságért hibáztatni természetesen blődség lenne. Korának kiemelkedő gondolkodója érdekesen foglalta össze mindazt, ami szerinte lényeges. S ez a fontos:

Szenvedélyesen fordulni ahhoz, ami bennünket érdekel.

Az internet szerepét ebben meg már nem kell szájbarágni.

Szólj hozzá!

Címkék: aktualitás április 4 Vallás Sevillai Izidor Etymologiae


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr415188293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása