Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2014.07.17. 19:22 Megyko

A Sipos-botrány igenis közügy

Erről szeretnék írni. 

A Sipos Pál sztoriról röviden: az Elte Ságvári Endre (ma Trefort Ágoston) gyakorlójában tanított 82 és 89 között magyar-töri szakos tanárként, táborokat szervezett, és több esetben, rendszeresen molesztálta a diákjait. Ez néhány szülőnek a tudomására jutott, és az iskolavezetéssel közösen ultimátumot intéztek Siposhoz, aki azt elfogadta. Elhagyta az iskolát, és a pedagógusi pálya után az MTV-nél kezdett dolgozni, ahol szintén többen tudtak a múltjáról. És ennek ellenére jogi felelősségre-vonás nem történt.

Az ügyet egy a 444.hu-n a múlt héten megjelent nagy lélegzetvételű riport robbantotta ki. Azt furcsa érzés volt végigolvasni, ugyanis Siposnak még a nevét sem közölték (végig S.-ként hivatkoztak rá) továbbá érezhető volt a megszólaltatott áldozatok, egykori munkatársak közléseiből is az, hogy az elkövetőről mindenki jóhiszeműen nyilatkozik. Egyszerre szerették, és gyűlölték.

Részben ezért is a helyzet nagyon összetett. Több szakértő is felhívta rá a figyelmet, hogy nem véletlen, hogy csak a 25 éves büntetőjogi elévülést követően kezdtek el nyíltan beszélni erről az esetről. Sem az egykori áldozatok, sem a munkatársak, vagy akik tudtak a dologról, nem akarták, hogy az egyébként jó ember és zseniális tanár életét az ügy kettétörje. Ez csak az áldozatok szemszögéből elfogadható. Viszont nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy felmérjük: egy ilyen zaklatás önmagában is borzasztó, a jogi felelősségrevonó procedúra, és az egyéb meghurcoltatások pedig akár katasztrofális lelki/szellemi következményekkel járhatnak. És talán nem is igazán az elkövető, hanem az áldozatok kárára.

De megjelentek olyan értesülések is, hogy a botrány a pedagógiai pályát követően, az MTV-nél való munkája során a vágószobákban folytatódott. És óriási botrány ez: lelki, szellemi, társadalmi.

Nem mertek szólni? Nem akarták derékba törni a karrierjét? Iszonyú felelősség lehet egy ilyen információ birtokában élni, egy bántalmazót ismerni, és tudni róla, hogy miket követett el. Persze a hit illékony dolog: nem elhinni egy ilyen információt... na ehhez mindenkinek joga van. A 444.hu-s interjúban Sipos maga letagadta az MTV-nél elkövetett gyermekmolesztálásokat. És ezen nincs mit csodálkozni. Lehet, hogy ő a maga személyes történetére csak így tud rátekinteni. Így tudja megélni a saját drámáját, lebukással, megváltással, megváltozással. Így teljes a manipuláció, az éveken át véghezvitt ön- és közmanipuláció, melyben saját életének katasztrófája (ő maga is bántalmazott volt gyermekkorában) egy óriási botránnyá lett.

Ezt az embert kollégái, tanítványai becsülték, szerették. A róla alkotott képhez is mindenkinek joga van.

Ahogy ahhoz is, hogy valaki ne beszéljen, ha tud egy ilyen esetről... az áldozatoknak pedig? Nekik végképp mindenhez joguk van.

De hol van a jog akkor, mikor egy ilyen országos botrány kirobban? Ha Sipos az mtv-ben is folytatta a molesztálásokat, a jogászok szerint nem lehet elévülésről beszélni. 

És most, hogy egy ország tud a botrányról... most mi lesz?

Mert jelenleg nem csak egy elitgimnázium félreeső folyosóján, meg a bántalmazott gyerekek szülei között suttogva, hanem országosan, minden létező médium által leközölve, feketén-fehéren előttünk van az ügy.

Most mi lesz?

14 komment

Címkék: publicisztika


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr616517489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hogyéáadja 2014.07.18. 13:56:02

Milyen 25 éves büntetőjogi elévülés?

bölcsbagoly 2014.07.18. 14:26:37

Az állitásokon kivül van rá valami bizonyiték is? hiszen egy gyilkossághoz is elengedhetetlen hogy a hulla meglegyen! Amúgy, 14 éven felülieknél hogy lehet pedofiliáról beszélni? Sok mindent lehet rásózni ,de ezt nem!

Mérnork 2014.07.18. 14:44:48

@bölcsbagoly:
Így van, lepedofilozni őt igencsak szenzációhajhász dolog, dolog, mivel 14 év feletti biológiailag teljesen érett emberekről van szó. Mondjuk az én szememben sokkal undorítóbb, hogy férfi létére fiúkat is megkörnyékezett, de mint tudjuk ez ma meg pláne nem bűncselekmény...
Egyébként ez anno nem volt ennyire túlhisztizett dolog. Feleségem osztályában nyolcadikban az egyik lánnyal viszonyt kezdett az akkor főiskoláról frissen odakerült tanárbácsi (vagy a lány vele, asszony szerint az összes lány bele volt akkor zúgva) ebből a végén házasság lett. Ez '86-ban történt.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.18. 15:19:12

@bölcsbagoly: hol látod te ebben a posztban leírva azt, hogy "pedofil"?

TBal 2014.07.18. 15:54:43

Lehidaltam, amikor kiderült, hogy melyik az a gimnázium. Így utólag rémlik, hogy a folyosókra kirakott tablókon nagyon sokat találkoztam a nevével-fényképével, de szerencsére élöben már nem volt hozzá szerencsém (lehet, hogy én is célszemély lettem volna számára...). Viszont durva belegondolni, hogy az engem tanító - gyakorlatilag - összes tanár ismerte.

bölcsbagoly 2014.07.18. 17:13:27

@Megyko: az egész hisztéria SP körül ezen az alapon áll, ebből indult ki!

bölcsbagoly 2014.07.18. 17:48:55

@Megyko: persze, lehet 14 éven felülieket is gyereknek nevezni, de ez a kitétel nem ezt sugalja: "....az MTV-nél elkövetett gyermekmolesztálásokat"....

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.18. 17:59:56

@bölcsbagoly: azt hiszem, hogyha akarom értem a "pedofília-maffia" elleni álláspontodat. természetesen lelked joga bármit belelátni ebbe a szövegbe, de annyit azért hozzátennék, hogy az, hogy a pedofília szót következetesen elkerültem a szövegben, nem véletlen.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.07.18. 18:16:59

@Mérnork: "Mondjuk az én szememben sokkal undorítóbb, hogy férfi létére fiúkat is megkörnyékezett, de mint tudjuk ez ma meg pláne nem bűncselekmény..."

Rosszul tudod. Egyrészt fiatalkorúval az, másrészt a tanár-diák viszony miatt meg amúgy is.

A két különböző nem és az egyik fiatalkorú, az alapesetben nem lett volna az. De ebbe bezavar a tanár-diák viszony. Ha mindketten egyneműek voltak, akkor meg a fiatalkorúság miatt volt törvénybe ütköző már akkor is.

Jelenleg meg már szigorítottak a szabályozáson. Ha az egyik fél fiatalkorú, akkor 24 év a másik felső korhatára a legálishoz, ha jól tudom, míg korábban akár nyugdíjas is lehetett. A cél a KDNP szerint az volt, hogy a fiatalkorúak ne szexelhessenek. De reális okokból mégsem lehet minden tinit lesittelni, ha mondjuk van köztük egy vagy két év korkülönbség. Például. egy 16 és egy 17 éves elkezd baszni, de eltelik egy év, és az egyik még mindig fiatalkorú, és a másik meg már betöltötte a 18-at. Ekkor ne lehessen kriminalizálni a történteket. Ezért tettek egy 24 éves korhatárt, ami alatt legális fiatalkorúval szexelni.

Ugye mindenkinek meg van, hogy szexuális zaklatásért emeltek vádat egy óvodás kisfiú ellen, mert megpuszilta a kislány csoporttársát a homokozóban. Nem kell találgatni, az USA-ban történt az eset.

bölcsbagoly 2014.07.18. 18:19:15

@Megyko: na ja, csak hát a gyermekmolesztálás szó is arra utal...
Amúgy, nem vagyok hive ezen a több évtizedes mesék reaktuálizálásának, felmelegitésének!
Akit valós sérelem ért az azonal reklamál, mert ha nem akkor valójában nem is érte ilyesmi! (ld. a viccbeli prosti aprehendálását, miután hamis pénzzel átverés: akkor engem megerőszakoltak!).

bölcsbagoly 2014.07.18. 18:22:50

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: ott a szomszédasszony feljelentésére el is vitték azt a kisfiút aki kishúgát pisiltette a kertjükben!

laci_52 2014.07.18. 18:32:25

Hogy most mi lesz? Semmi!

gmihaly 2014.07.18. 18:34:15

Nem lehet, hogy a bezzegTrefort bezzegGimnáziumot akarták rossz hírbe hozni, a hazai "kiszivárogtatási technológia" alapos ismeretében?

gmihaly 2014.07.18. 18:35:42

Már csak azért is, mert jelenlegi mérvadó intellektulkaink egy része ott végzett, és mert a három gyaksuli közül ez van a legjobban felfényezve?
süti beállítások módosítása