Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2014.04.13. 20:03 Megyko

Hazánkban a legnagyobb Ifjúsági Tagozat a Jobbiké

Figyelem! A poszt heves allergiás-reakciókat válthat ki: a független, pártoktól elszigetelődő hangnem, és a Jobbik=NSDAP párhuzamok HIÁNYA miatt! Így kéretik olvasni!

Tekintsünk el attól, hogy mekkora ferdítés is a Jobbik előretöréséről beszélni. Tekintsünk el tőle, mert akiknek egy kis érzéke is volt a politikához, azok már 2010-ben is erről harsogtak. Erre a harsogásra sikerült nemrég reflektálni a Ne szavazz a Jobbikra kampánnyal, mely valójában csak a politikából rég kiábrándult, magukat liberális értékek mentén definiáló társaság akciója volt. Alternatíva-felmutatást nélkülöző hatásuk az LMP parlamentbe kerülésében nyilvánult meg csak igazán; mert fő céljukból (ami gondolom az volt, hogy senki se szavazzon a Jobbikra) csak annyit sikerült elérniük, hogy a Harcos márkából öltözködő Jobbik szavazók csak még erősebben nyomták rá tollaikat a pelenka-méretű szavazólapra.

Van valami azonban, amiért nem olyan egyszerű ez a Jobbik. Van valami, amit sokkal jobban megoldottak, mint bárki más. És átfogóan, formába öntve működtetnek, mintha ragokat ragasztanának egy szótőhöz, oly könnyedén emelik törzsszervezetük részévé:

az utánpótlás-csapataikat.

Jót nevettünk, ugye, mikor Mesterházy Attilát, a baloldali csapatkapitányt azzal mentették fel az őt ért vádak alól, hogy legalább olyan gárdát gründolt össze, amelyből senkinek sem volt már köze Kádárhoz.

Ez meg is látszik a választási eredményeken. – mondhatnánk, röhögve.

JOBBIK.png

Na, a Jobbik egészen merészet – de nem újat – gondolt ki néhány évvel ezelőtt: a 2010-es választásokat követően megalkották az Ifjúsági Tagozatok rendszerét. Persze, országos, és megyei bizottságok alá tagozódnak be maguk a szervezetek, az elvetemültek már NSDAP-t is kiáltanának (HItlerjugendet), de könyörögöm, uralkodjunk allergiás reakcióinkon.

Megalakulása óta szép karriert futott be a JOBBIK fiatalokat megszólító szervezeti-struktúrája, bevadászták az embereket, akik mentek, részt vettek a programokon, szellemesen magyar füvet (búzakalász zacsiban) osztogattak a fesztiválokon, sátrakat állítottak, megosztottak – már a facebookon - vicces akciókat meg komoly akciókat szerveztek, felolvasásokat, sport-napokat, satöbbit.

Arról ne is beszéljünk, hogy Szegedtől Budaörsig, Nógrádtól Baranyáig jelenleg is alapítják szervezeteiket, legutóbb márciusban, még a kampány vége előtt Solton, és Szigetváron, majdnem negyvenezer lájkolójuk van a facebookon, és kitudja mennyi tagjuk.

Ezek a fiatalok magukénak érzik a politikát, különben nem vennének részt társadalmi akciókban, és ez a JOBBIK IT az, amely könnyen zavarba hoz bennünket, független demokratikus érzelműeket (már a nemzeti érzelműek analógiájára) és arra gondolunk, hogy ilyen utánpótlásra egyik párt sem tudna mutogatni. Persze, vonatkoztassunk el a pártpolitika és az eszmei lózungok közötti áthidalhatatlan szakadéktól, és azért láthatóvá válik, hogy nem annyira nagy vaszizdasz negyvenezer aktív fiatalt összegrundolni. Ugye, hogy nem? Vagy többezret, több tízezret, aki aktívan parlamentbe látogat, véleményt formál, koncertet szervez. Radikális módon? Hátmilyen módon csinálná, ha erre van lehetősége, mert se a fidesz, se a baloldali brigád, se az lmp nem tud reális alternatívát felmutatni a fiatalos, közösségépítő pártfunkciókra: nincsenek normális ifjúsági szervezeteik.

Csak összehasonlításképp: a Fidesz Ifjúsági Tagozatának összvissz van egy 650 fős bejelölhető ismerőse facebookon.

FIDI.png

Nekem mindegy töredék-baloldaliak, és narancs-hívők, nekem édes mindegy, mikor fog ez a kis hátrány nagyobbá válni, felőlem egész nap lehet ízlés szerint otthon, vagy a kétharmadon ülni, sőt az LMP is sütögetheti a maga pecsenyéjét a pestiek körében – azt figyeljük mostanában micsoda pest-vidék ellentétekről írnak a bloggerek? – és lehet hagyni, hogy a Jobbik vidéken megcsinálja azt, amit utána nagyon nehezen, csak szenvedve, izzadva, megöregedve, lehet utánuk csinálni:

megszólítani a fiatalokat.

30 komment

Címkék: publicisztika demokratikus érzelmű


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr16025989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.04.14. 09:35:37

Húúú, lesz itt fröcsögés, de tények makacs dolgok.

Mészáros Laci 2014.04.14. 09:35:59

Egy sztori szerint egyszer Atlantában, a Coca Cola főhadiszállása közelében a Pepsi csinált egy különös marketing akciót.

Gyűszűnyi pohárkákban kóstoltattak utcán emberekkel kólát: az egyikben Pepsi volt, a másikban Coke. Az ötlet magja nagyon egyszerű: a legtöbb (amerikai) kedveli az édes ízeket, és a pepsi kicsit édesebb ízű, ezért az első reakció várhatóan az édesebb ízt részesíti előnyben. Az akció a várt eredményt hozta, a kóstolók kétharmada szerint a Pepsi finomabb.

A Jobbik olyan kérdéseket tesz fel (és olyan burkolt válaszokat kínál ezekre a kérdésekre), amelyek már középtávon is katasztrofális következményekkel járnak; a trükk azonban az első benyomás, amikor ezek a válaszok sokkal édesebbnek tűnnek, mint bármi más.

Csinálj ezzel szemben ifjúsági tagozatot.

E.Katolnai 2014.04.14. 09:45:44

írásod jó és tanúságos, ha nemzetünk fiatal tagjai egyre jobban öntudatra ébrednek: az bizony komoly kihívás lesz a bal-lib bandának, de dühödt ajvékolásuk egyre kevesebb magyart fog meghatni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 09:56:34

és mikor a pártok (akármelyik) felismerik ezt átlag fél évente, akkor elkezdik ezeket a jobbikhoz csatlakozó fiatalokat minősítgetni ahelyett, hogy meggyőzni, próbálnák.

Szevasztok 2014.04.14. 10:23:11

@Mészáros Laci: "Csinálj ezzel szemben ifjúsági tagozatot."

Nem hiszem, hogy ezzel SZEMBEN kellene bármit is csinálni. Elég lenne ha VALAMIT csinálnának, és ha van alternatíva, akkor fel fog merülni az értelmes választás kérdése.

De amíg csak egyvalaki van a "piacon", addig könnyű a választás.

anthro 2014.04.14. 10:25:57

Ha ez az ifjúság a "jövőnk záloga", akkor vesszek meg, ha kiváltom ! :(

Mészáros Laci 2014.04.14. 10:31:03

@Szevasztok:

Az nem elég, hogy "van" ifjúsági tagozat. Látod, a fidesznek is van. Csak ez pont akkora vonzerővel bír, mintha a pomázi öregotthon alapítana egy ifjúsági tagozatot. Nem túl vonzó.

Ja, igen, fidesz, lehetne nevet változtatni, ördesz? todesz?

Mészáros Laci 2014.04.14. 10:33:07

@doggfather:

baloldali pártok önsorsrontásának gyakori módja, hogy a politikai versenytárs szimpatizánsait fikázzák – ezzel lényegében a versenytárs táborát erősítik.

Mészáros Laci 2014.04.14. 10:34:44

@anthro:

a szóvicc: ökölcsapás az agynak :-D

de tartalmilag: mi mást tehetsz?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 10:40:01

@Mészáros Laci: a fidesztől, és politikai holdudvarától is mindig azt hallom ha a jobbik fiataljai kerülnek szóba, hogy á azok nem ismerik a történelmet, azok csak frusztráltak stb...

tehát e kérdésben( jobbik rulez a fiatalok szerint) egyetértés van a jobb és baloldalon. :S

Mészáros Laci 2014.04.14. 10:49:21

@doggfather:

asszem már a választás estéjén, vagy másnap hallottam egy olyan nyilatkozatot egy fideszes prominenstől, ami arra utal, hogy van aki ott is értik, mi a helyzet.

csak azt nem tudom, hogy akkor miért csinálják az ellenkezőjét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 10:54:45

@Mészáros Laci: ez a lényeg, hogy egy dolog érteni, és egy másik dolog tenni is valamit.

Mészáros Laci 2014.04.14. 10:58:47

@doggfather:

...korábban az értés és belátás jelet sem láttam :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:01:40

@Mészáros Laci: ergo fejlődnek a pártok ha lassan is, közben a jobbik it meg gyorsan. Ez se hangzik túl jól az mszp, vagy fidesz szemszögéből. ;)

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:09:48

mondjuk a fidesz jogászai a 2/3-dal betolhatnak egy uborkát a jobbik seggébe, de nem hiszem, hogy ezt erőből kellene megoldani. csak az, hogy GG mondott pár értelmes mondatot, sajnos még igen messze van az általános gyakorlati lépésektől. a baloldali pártoktól meg még értelmes mondat sem hangzott el.

az LMP talán még a leginkább pragmatikus: Schiffer (múlt heti ATV beszélgetés során) a személyes érzésein felül tudott emelkedni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:14:30

@Mészáros Laci: azzal a 2/3dal nehéz lenne meguborkázni őket, mert akkor le se moshatná magáról, hogy nem demokratikus.

A jobbik ügyesen használja fel/ki a demokratikus szabályokat a rendszer ellen.

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:28:44

@doggfather:

uborka = olyan szabálymódosítás, amely formailag normatív és demokratikus, gyakorlatilag a jobbik mozgásterét szűkíti, és emellett még tartalmilag is előremutató (ez két követelmény a jobbikkal szemben könnyen teljesíthető). biztos lehet erről brainstorming-ot tartani, most fáradt vagyok meg a fejem is fáj, ilyenkor nem vagyok túl kreatív.

egyébként meg az integrációs programok terjedése a legokosabb, mert az a jobbik bázisát a legérzékenyebb ponton csökkenti, egyúttal stratégiailag is helyes irány.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:32:20

@Mészáros Laci: értettem az uborkát. :)

ezért írtam, hogy nincs olyan törvény, jogszabály amire ne sikoltozna a jobbik, hogy nem demokratikus (nehezen tudom elképzelni, hogy lehet RÁJUK írni szabályokat külön).

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:40:49

@doggfather:

de, lehet. mondok hipotetikus példát. önkori választások után valszleg több olyan településen lesz jobbikos vezetés, ahol gondot okoz a mélyszegénységben élő munkanélküli cigány lakosság.

indítsunk integrációs programot, aminek a célja, hogy cigány lakosságból minél többen szerezzenek állandó bejelentett munkát, a gyerekek tanulmányi eredménye (valamilyen, pisához hasonló, esetleg a pisán elért eredmények javulását monitorozó teszt alapján) jelentős javulást mutasson.

ha megcsinálják, megérdemlik az elismerést és a pénzt. ha nem csinálják meg, impotensek.

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:42:57

@doggfather:

olyan programokra gondolok, amilyen a monori Tabán plusz a helyi civil szerveződések összekapcsolása (uborka, gomba, tenisz stb voltak erről indexes cikkek tavaly meg azelőtt).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:44:41

@Mészáros Laci: de ez hol gátolja meg a jobbikot abban, hogy az ifjúsági tagozatát növelje??

Máshogy kérdezem: ez miért gátolná meg/gondolkoztatná el a mostanában is tömegesen belépő fiatalokat a jobbik ifjúsági tagozatától/ból??

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:47:17

@doggfather:

nem tudom... csak ötlet volt. azt gondolom, hogy ha a jobbiknak el kell kezdenie az aktív integrációs politikát, akkor az a vonzerő, amely (sajnos, nem kis részben) a rasszista hangokra épült, csökkenni fog. illetve ahol kudarcot vallanak, ott ezért csökken a vonzerő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 11:47:42

@Mészáros Laci: aki azért jobbikos, mert utálja a cigányokat (és vannak ilyenek, még akkor is ha van köztük aki nem is ismer cigányokat) az egy ilyen program miatt még inkább elfordul a fidesztől, mert a fidesz "nem oldja meg" a cigánykérdést, de a jobbik igen (legalábbis ígéri).

De ne essünk bele abba a csapdába, hogy leszűkítjük a jobbik "vonzóságát" csupán a vélt vagy valós cigányellenességére.

Mészáros Laci 2014.04.14. 11:58:56

@doggfather:

"még inkább elfordul a fidesztől"

nem akarok én konkrétan a fidesz alá terelni senkit. az integrációs programok szükségesek és hasznosak, a jobbik szembesítése a munkával szükséges és hasznos.

a jobbik fő vonzereje az, hogy ERŐSZAKOS megoldást kínál olyan problémákra, amelyeket nem lehet erőszakkal megoldani. ez pedig komoly vonzerőt abban a körben, ahol divat a gyerekek erőszakos nevelése. ezzel sok mindent nem lehet kezdeni, sajnos.

kosztarovics bácsi 2014.04.14. 12:51:47

Míg a Jobbik magyar párt, a magyar emberekhez szól Magyarország problémáiról, addig a többi párt a proletár internacionalizmust folytatja, kissé kiherélve...Kösz, maradunk a Jobbiknál.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 13:01:07

@Mészáros Laci: ezeket nem az integráció ellen írtam, csak arra akartam rávilágítani, hogy az integráció alapvetően egy hosszú távú megoldás a jobbik egy mostani "probléma". Már akinek az.

Mészáros Laci 2014.04.14. 13:18:25

@doggfather:

a fidesz 2000 körül még népszerű volt a fiatalok körében. ma már nem az, és ezt az arculatot aligha lehet drámaian javítani.

Mészáros Laci 2014.04.14. 13:19:44

@kosztarovics bácsi:

a jobbik náci párt, és vlagyimir putyin finanszírozza és az ő érdekeit képviseli. ennyit a proletár internacionalizmusról :)

Laciii 2014.04.14. 14:16:03

Ha a fidesz vagy mszp valaha indított volna működőképesnek tűnő integrációs programot (vagy képesek lennének elhitetni magukról, hogy tudnak majd) akkor nem lenne gondjuk a jobbikkal.
süti beállítások módosítása