Szinkronrendező

A Google-hozta olvasóknak is üdvözlet!

2013.02.17. 20:08 Megyko

Summa theologiæ - hodie

Erre hivatkoznék.

[

Istenem a kortárs civilizáció milyen buta és érzéketlen bármilyen valódi teológiai iskolával szemben.
Teljesen mindegy, hogy ki hisz, ki nem hisz az Úrban, a Fiúban, a Szentlélekben, bennük, Krisnában, Visnuékban, Buddha tanításaiban, az igazi Egy Allahban (mely, ha a közvélemény bulvármonoteizmusát vesszük alapul, akkor az egyetlen valódi milliók által követett monoteista vallásnak kellene tekintenünk MA, de ne folyjunk bele) a szkepticista ateizmus széleskörű. Ez nem probléma, mindenki éljen úgy, ahogyan szeretne. De minden hit csak mélyíti, izgalmasabbá teszi az életet, a bigottak minden irányzatban nevetségesek, rajtuk a saját hitükben bálványozott idoljaik is röhögnének. "Bigott ateista" írja egy kommentelő, s úgy érzi frappáns megoldás egy életre ez a fajta mentalitás. Nem nagyon akarom, hogy igaza legyen.

Egy ilyen publikáció alapvetően próbálkozik meg A lehetetlennel, mégpedig bármilyen misztikus/irracionális ((irracionális Rudolf Otto-i értelemben (khmm, khmm kálvini?); bár nem vagyok sem evangélikus, sem református!)) tartalomból áttépni, szaggatni valamit a racionálisba:
statisztikák, és számok nyelvén megfogalmazni valamit, amit nem lehet. Megadni a π összes számjegyét, s ha nem sikerül, akkor a világot okolni a saját hülyeségünkért:
megpróbáltam, de nem sikerült megmagyarázni. éngem nem értenek!

A tudományos közgondolkodás képtelen feldolgozni az irracionális legegyszerűbb elemeit is. Ennek tükrében ne is várjuk el, hogy bonyolult, szép teológiai műveleteken alapuló Isten-képzetekkel rendelkező gondolkodók árasszák el piciny világunkat.
Miért érzem úgy, hogy a barmok Istent valamiképp a kézzelfogható materiális ellenségeként kezelik?
Bármelyik Istent?

Ez a tudományos gondolkodás problémája.

A tömegek problémája pedig a butított bulvár-konzumteológia, és a begyöpesedett vallási felfogások okozta Istenhez mindenáron törtető-csörtető menekülés. A halak meg csodálkoznak, hogy miért nem kapnak levegőt a szatyorban. Hogy kifogták őket? Az még nagyon kevés.


Burjánzanak a nemritkán ködös, és csúnyácska ezoterikus tanok és ál-vallások. Emberek gyönyörűen értenek ahhoz, hogy Istent (elsősorban a Fiú szavait kiforgatva) eladható élménnyé szintetizálják. Müller Péterek, Coelho-k fordítják le simple english-re az Újszövetséget, és Ötven árnyalatok formájában él ma tovább az anakreóni olvasmányélmény. De ez már más tészta.

Tiszta kokain helyett (a valódi teológia keménydrog erejű?) valami szar van az utcákon.

Gondolkodó hívők!
Hol vagytok?

]

No meg még millió mindenki másra.

Szólj hozzá!

Címkék: ezotéria hit Isten Vallás Fiú Szentlélek Atya Rudolf Otto bulvárteológia


A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronrendezo.blog.hu/api/trackback/id/tr685085780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása